SharePoint Online ve Microsoft Azure SQL Database

Azure üzerinde bulunan bir SQL veri tabanınızdaki tablo içerisinde bulunan öğeleri SharePoint ve SharePoint Online içerisine liste olarak almak, bir çok ayar ve aşama gerektirmektedir. Bu yazımızda bu aşamaları sizlere tek tek açıklayarak konu hakkında detaylı bilgilendirme yapacağız.

Öncelikle genellikle yaptığımız gibi bu makalede ihtiyaç duyacağımız öğeleri ve programları listeleyelim isterseniz ;

1 – Microsoft Azure Hesabı
2 – SharePoint Online Üyeliği
3 – SharePoint Designer 2013

A- Microsoft Azure Üzerinde SQL Veritabanı oluşturma

SharePoint Online içine External bir content alacağımızdan Microsoft Azure üzerine bu işlem için bir adet veritabanı oluşturuyoruz. Eğer mevcut bir veritabanı dosyanız var ise onuda kullanarak B stebinden devam edebilirsiniz. Eğer yok ise ve konu hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki yönergeleri takip ederek mevcut Microsoft Azure hesabınız üzerinde 1 adet SQL veritabanı oluşturunuz.

İsterseniz oluşturma işlemine hemen başlayalım ;

1 – https://portal.azure.com üzerinden giriş yapıyoruz
2 – Add New > Data & Storage > SQL Database yolu ile yeni veritabanı oluşturma işlemini başlatıyoruz.

3 – Gerekli DB adını ve planı seçerek devam ediyorurz. Eğer bu aşamada mevcut bir serverınız yok ise db oluşturulurken otomatik olarak oluşturabilir yada kendiniz manuel olarak server kısmından yeni ekleyebilirsiniz.

4 – Veritabanı dosyanız oluşturulduktan sonra aşağıdaki gibi bir ekranla karşılacaksınız.

B- Secure Store Yönetimi

1 – SharePoint online Admin arayüzüne bağlanarak sol kısımdan Secure Store menüsüne tıklayın.

Office 365 üzerinde aşağıda gösterildiği gibi iki adımda sharepoint online admin kısmına erişebilirsiniz.

Eğer bu iki adım sizin için zorlayıcı ve uzun geliyor ise https://tenant-admin.sharepoint.com adresinden de hesabınızın admin yönetimine ulaşabilirsiniz.

2 – Admin arayüzüne ulaştık ve solda SharePoint yönetimi için olan menüleri görmekteyiz buradan Secure Store Linkine tıklıyoruz

3 – Açılanm ekrandan New ( Yeni ) butonuna tıklayarak Yeni Secure Store ekleme ekranını açıyoruz.

4 – Gerekli yerleri doldurarak kayıt ediyoruz.

Buradaki alanları açıklamak gerekir ise;

Target Application ID , Benzersiz bir kimlik girilmesi gerekmektedir. Bu kimlik dışarıdan gelecek olan içerik için kullanıcının kimlğini doğrulayacak olan eşsiz ID dir. Benzersiz ID bir kere oluşturulduğunda bir daha değiştirilemez.

Display Name, SharePoint Online içerisinde görünecek olan isimdir.

Contact E-mail, dış veri kaynaklarınızı eşleştiriken yada kullanım esnasında herhangi bir sorun oluşması halinde bilgilendirilmeniz için gerekli olan e-mail adresidir.

Yukarıdaki alanlarında kısmi açıklamalarını yaptıktan sonra ekranın biraz aşağısında bulunan Ok butonu ile kayıt işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu arada kayıt etmeden önce, user kısımlarını da doldurmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.

5 – Oluşturulmuş olan Secure Store’umuz artık ekranımızda yer almakta. Oluşturmuş olduğumuz bu Secure Store’un yan kısmında bulunan Check ikonuna tıklayarak menüden SET butonuna tıklıyoruz.

Kısa bir işlem sürecinin ardından ;

Bir sonraki adım olan ekran karşınıza açılacaktır. Bu ekran SQL database üzerine erişim için gerekli bilgilerin girilmesi gereken ekrandır. Ben oluşturmuş olduğum sunucu bilgilerini girerek ok butonu ile devam ediyorum. Sizde daha önceden oluşturmuş olduğınuz DB user ve pass bilgilerini bu kısma girerek devam ediniz.

Bilgileri yazarak OK butonu ile işlemi kayıt ediyoruz.

C – Yeni bir External Content Type Oluşturma.

1 – SharePoint Designer 2013 programımızı açıyoruz ve sitemize bağlanıyoruz.

Eğer bu kısımda daha önceden bağlanılmış bir siteniz bulunmamakta ise lütfen Open Site butonunu kullanarak mevcut sitenize bağlantı yapınız.

2 – Sitemiz açılır açılmaz External Content Type linkine tıklayarak menümüzü açıyoruz.

3 – Ribbon Bar da bulunan External Content Type butonuna tıklıyoruz.

4 – Açılna ekranda “Click here to discover external data sources and define operations” linkine tıklıyoruz

5 – Açılan ekrandan Add Connection butonuna tıklayarak yeni bağlantı ekleme ekranını açıyoruz

Bu ekranda Add Connection butonuna tıklandığında bize 1 den fazla seçenek çıkacak bu seçeneklerden Azure SQL DB kullanacağımızdan SQL Server olanını seçerek OK butonuna basıyoruz ve SQL Server Connection Ekleme ekranını açıyoruz.

6 –

Bağlantımızı gerçekleştirdikten sonra ekranımıza DB içersinde bulunan tablolar gelecektir. Tabloların ve verilerin daha fazla olması nedeni ile bu aşamadan itibaren azure üzerinde bulunan canlı veritabanı dosyasını geçiş yapılmıştır.

7 – mevcut tablomuzun üzerine sağ tıklayarak açılan menüden Create All Operations seçeneği seçilir.

Hemen ardından açılan ekrana Next butonu ile devam ediyoruz.

8 – bir sonraki adımda parametre ve içeri alınmak istenen field ler seçilir. Bu kısımda Next ile devam ederseniz filtre parametrelerini seçebilirsiniz. Ben herhangi bir filtre uygulamayacağım için direk Finish butonu ile ekranı kapatıyorum ve Ctrl + S işlemi ile kayıt işlemini gerçekleştiriyorum.

Akabinde eklemiş olduğumuz operasyonlar aktif olarak aşağıdaki şekilde gözükecektir.

D – External Content Type’dan Liste Oluşturma

Bu aşamaya kadar SQL server üzerinden Content Type oluşturarak işlemlerimizi tamamladık. Artık bu content type dan Liste oluşturmaya geldi.

1 – SharePoint Designer dan oluşturmuş olduğumuz External Content Type linkine tıklayarak Ribbon menüden Create List & form butonuna tıklıyoruz.

2 – Açılan pencereden SharePoint içerisinde kullanılacak olan liste ismini giriyoruz. Ve OK butonuna basıyoruz.

Bu işlem bir iki dakka kadar sürebilir. Beklerken progresi SharePoint designer size gösterecektir.

3- Sitemizi navigate ediyoruz ve listelerin altında yeni oluşturduğumuz listemizi seçiyoruz.

Ve artık bu aşamadan sonra listemiz içindeki datalar azure hesabımızdaki db ile bağlantılı olarak ekrana gelecektir. Bu yazımızda biraz uzun da olsa BCS ve Azure Database bağlantısı hakkında bilgiler vermeye ve detaylandırmaya çalıştım.

Umarım faydalı olmuştur.

Saygılarımla

Leave a Reply