Yazımızda temel olarak SharePoint Office 365 üzerinde oluşturulmuş listelerde yeni bir görünüm oluşturma ve bu görünümler üzerinde gruplama işlemlerinden bahsetmeye çalışacağım.
SharePoint 2013 Office 365 üzerinde yapmış olduğumuz listelerde zaman zaman standart listeleri kullanıyoruz. Bu listeler üzerinde marka yada il ilçe gibi gruplamları yapmak zorunda kalıyoruz. Microsoft SharePoint Office 365 platformu üzerinde biz geliştiriciler için bu işlemi yapabilmemiz için liste ayarları menüsü altında seçenekler sunarak no code solution adı altında geliştirme yapabilmemizi sağlamaktadır.
İsterseniz hep beraber bu işlemleri yapmak üzere portalımıza giderek biraz kişiselleştirmeye başlayalım.
Öncelikli olarak Portalımızın ayarlar menüsünden Site Contents menüsüne tıklıyoruz.
Bir sonraki adım olarak mevcut içerisinde veri olan listelerimizden birini seçerek sağ kısmına tıklamak sureti ile açılan ufak popup ekrandan Settings linkine tıklıyoruz.
Settings kısmı açıldıktan sonra ekranda biraz aşağı kayarak Views alanında bulunan Create View linkine tıklıyoruz. Burda yeni bir görünüm oluşturmamızın sebebi aslında demo amaçlı siz var olan bir görünüm üzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz. Ben yeni oluşturmuş olduğum bu görünümü asıl görünüm yapacağımdan yeni bir görünüm oluşturuyorum.
Create View linkine tıklar tıklamaz açılan View Type ekranından Standart View linkine tıklıyoruz. Bu görünümler hakkında daha önceki yazılarımızda ufak bilgiler vermiştik. İsterseniz bu yazılara SharePoint 2013 / Office 365 Yazıları Index (tr-TR) konu başlığı altından erişebilirsiniz.
Standart View linkine tıkladık ve artık görünüm oluşturma ekranı karşımızda. Görünüm için bir isim yazıyoruz ve ardından daha önce bahsettiğim gibi ben bu görünümü master görünüm yapacağımdan Make this the default view check kutusunu işaretliyorum.
Bu ekranda kalarak aşağıya doğru ekranımı kaydırıyoruz. Benim listemde gruplama yapabilmek için araçlara ait modellerin bulunduğu bir sütün bulunmakta bu sütünu normalde master görünüme eklemediğim için bu alandan seçerek ekleme işlemini tamamlıyorum.
Aynı ekranda kalmaya devam ediyoruz ve sayfamızı biraz daha aşağıya kaydırarak Group By alanı buluyoruz. Aşağıda standart olarak ayarları değiştirilmemiş group by sekmesini görmetesiniz. Bu ekranda iki adet gruplamayı yapabilmektesiniz. Bir çok liste için aslında yeterli miktar. Temel olarak işlerinizi görebileceksiniz. Gene bu ekranda A dan Z ye yada Z den A ya gibi sıralamak seçenekleri de mevcut.
Gelelim Group By sekmesinde bizim aslında yapmak istediğimiz işleme. Aşağıdaki resimde gösterildiği üzere birinci gruplama olarak Brand sütünunu seçiyoruz ve altında bulunan A,B,C… Ascending sıralamasını seçiyoruz. Biraz aşağıda bulunan Collapsed kısmını seçerek bu gruplama altında bulunan öğelerin sadece grup başlığına tıklandığında açılmasını sağlıyoruz. Eğer Expanded seçmiş olsa idik tüm kayıtlarımızı açık bir şekilde ekranda görüyor olacaktık.
Eğer kayıtlarımız için gruplanan başlıklara ait öğe sayısını göstermek istersek de sayfayı biraz daha aşağı kaydırarak Totals sekmesini buluyoruz. Bu alanda Brands sütünuna ait toplamları göstermesi için Total bölümünde bulunan Count içeriğini seçiyoruz.
Evet temel gruplama ayarlarımız şimdilik bukadar. Oluşturmuş olduğumuz görünümü en aşağıda yada en yukarıda bulunan OK butonu yardımı ile kayıt ediyoruz.
Son olarak Hızlı erişim menüsünden listemize tıklayarak yapımış olduğumuz gruplamayı test etmeye geldi sıra. Eğer herşey yolunda gitmiş ise yapmış olduğumuz ayarlar ile aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacağız.
Kapalı hali yukarıdaki gibi verilen ekranın açık hali yanı markaların üzerine tıklandığında açılmış hali aşağıdaki gibi olacaktır.
SharePoint Office 365 üzerinde temel gruplama işlemlerini yeni bir görünüm oluşturarak sizler ile paylaşmaya çalıştım. Standart SharePoint fonksiyonlarını kullanarak çok fazla geliştirme zamanı harcamadan sizlerde basit kişiselleştirmelerinizi makalelerimizden faydalanarak umarım sorunsuz şekilde halledebilirsiniz.
Faydalı olması dileği ile.