Merhaba,
Bence artık bu kavram kargaşası’ndan kurtulmak gerekiyor. Kurumsal yazılım geliştiriciler, sistem mühendisleri vb. görev tanımlarına sahip insanlar kendilerini Sharepoint geliştirici olarak görmektedirler. Ucundan, orasından burasından az da olsa Sharepoint koklamış herkes aslında Sharepoint geliştirici değildir.
Gelin hep beraber Sharepoint yönetiminde bulunan görev tanımlarına hep beraber bir daha bakalım.
1 – System Admin ( Infrastracture Engineer– Altyapı Mühendisi)
Sistem Yöneticileri, Mühendisleri aslında SP (SharePoint)’de en büyük yüke sahip arkadaşlarımızdır. Bu görev tanımına sahip olan arkadaşlar SP kurulumları, genel sistem ayarları ve servislerin çalıştığı makineleri Central Administrator için hazır hale getiren teknik beyinlerdir.
2 – Central Administrator ( SP Sistem Top Level Yönetici)
Sharepoint mekanizmasının yegâne yöneticisidir. Geliştirici olabilir ama genelde SP sisteminden çok iyi anlayan bir sistem yöneticisidir bu görev tanımına sahip olan kişi. Altında bulunan site yöneticisi ve yazılımcıları koordine eder onların isteklerine Farm yapısında gerekli düzenlemeler ve ayarlar ile destek olur. SP’nin bütün içerik ve çalışma zamanı ayarları bu arkadaşımız üzerinde yoğunlaşmaktadır.
3 – Backend Developer ( Hard Coder)
Bu arkadaşlarımız genelde Web Partlar, Sandbox – Farm Solutionlara gerçekten sıkı kod yazan akıllı insanlardır. Takdir edilmeli. Aslında Sharepoint geliştirici kavramı tamda burada karmaşaya uğruyor. Her SP geliştiricisi backend developer değildir. Çünkü SP’nin mimarisi gereği kendine özgü bir de CMS (content Managemet system)’e sahiptir. Ekran tasarlamak, css uygulamak ya da firma logosu koymak bu arkadaşların işi olabileceği gibi aslında bu SP Front End Developer’ın işidir.
4 – Frontend Developer
Muazzam bir kurumsal mimari yazılımı düşünün ve binlerce ekip arkadaşınız olsun. Buna ek olarak ekip arkadaşlarımızın bitmek tükenmek bilmeyen görsel istekleri. Bir tık sağa, butonun rengi şu olsa, popup mı açsak vb. bitmek tükenmek bilmez istekler sorunları çözen arkadaşlarımızdır. Görsel tasarım, sistemin show kısmı bu kardeşlerimizin işi. Css yazar, Jquery bilir, 3 numaradaki Back End’ci arkadaşla iyi geçinir ve aslında 1-2-3 numaranın yaptığı işlerin show’unu yapan arkadaşımızdır. En çok takdiri o alır. Ama SharePoint bir ekip işidir.
Bu kurguda Sharepoint Developer 2 ye ayrılır. Back End developer ve front end developer. Hangisi olduğunuza uzmanlık alanlarınıza göre karar verebilir ve Sharepoint mimarisi içinde kendinize bir yer edinebilirsiniz.
Sharepoint geliştirici anlamında herkeze yer sağlayabilecek kadar genişleyebilir bir yapıda olduğundan her ne alanda uzman olursanız olun elbet bu yapı içinde yeriniz olacaktır.
Yukarıda sayılan görev tanımlarının altına yanına ya da üzerlerine birden çok görev tanımı JR, MID level, Senior level vb. gibi görev tanımı ön ekleri ile ekip genişletilebilir. Tıpkı SP’nin yapısı gibi. İstediğiniz zaman Farm’a bir sunucu eklersiniz ya da mevcut kemik yapınıza kadar küçülebilirsiniz.