SharePoint Designer – 2

SharePoint Designer – 2

SharePoint Designer – 2

Merhaba, SharePoint Designer 2inci seri yazımızda ana bölümlerin ikincisi olan Site Dahsboard ekranlarına göz atıyor olacağız. Bu bölümde sırası ile ;

  1. Ana Ekran Yerleşimi
  2. Ribbon Bar – Site Tab
  3. Site Object and Navigation ( Site Objeler ve Navigasyon)
  4. Yönetim Ekranları

Konularını işliyor ve detaylandırıyor olacağız. Mümkün olduğu kadar detaylandırdığımız yazımız umarım faydalı olur.

Bölüm 2 – Site Yönetim Ekranı (Site Dashboard)

Bölüm 1’de mevcut sitelerimize bağlanma, yeni site oluşturma genel SharePoint Designer ayarları gibi menüler ile SharePoint Designer’ın bilgisayarımız üzerine nasıl kurulacağına dair bilgiler edindik. Bölüm 2 de ise bağlanmış olduğumuz sitemizin SharePoint Designer üzerindeki Dashboard’ı ile devam edeceğiz.

Demolarda Office 365 SharePoint sitesi kullanılmıştır. Sizlerin de SharePoint kurumlarında zaman kaybetmemeniz için https://products.office.com/en-us/try adresinden 1 aylık deneme sürümü ile direk uygulamalara geçebilirsiniz.

Ana Ekran Yerleşimi

Bağlantımızı tamamlamamızın ardından hemen aşağıdaki gibi bir ekrana düşerek bütün sitemizi yönetebileceğimiz bir ekran ile karşılaşıyoruz. Bu ekran şu şekilde bir yerleşime sahiptir.

Bu ekranları tanımaya başlayalım isterseniz.

1 – Ribbon Bar

Ribbon Bar SharePoint Designer da adeta elimiz ayağımız olacaktır. Eğer sağlam bir ara yüz tasarımcısı ya da SharePoint kişiselleştirme uzmanı iseniz ya da olmak istiyorsanız Ribbon Bar hakkında çok fazla bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.

Menülere göre Site Tab’ının yanında Ekleme, Tasarım vb. sekmeler açılmaktadır. Derinlemesine bütün butonların tanımına daha sonradan gireceğimizden şu anda bu alanın ne işe yaradığını bilmemiz yeterli olacaktır.

2 – Site Objeleri ve Navigasyon (Site Objects and Navigation)

Listelerimizi, İş Akışlarımızı (Work Flow) ve diğer tüm SharePoint klasörlerini yönetebileceğimiz aynı anda Master Page gibi hayati önem taşıyan görsel dosyalarımıza erişebileceğimiz yegâne SharePoint Designer menüsüdür.

Her bir menüye erişimde 4 numarada anlatacağımız yönetim ekranı şekillenerek değişmektedir.

3 – Tab Bar

Tab Bar açmış olduğumuz tüm menüler SharePoint Designer da yeni bir sekme olarak açılır. Kategori aynı ise hemen altında bulunan Breadcrumb diye tabir edilen hiyerarşik menüden takip edilir. Bir üsteki ekrana ya da bir başka ekrana geçiş için kolaylık sağlar.

4 – Yönetim Ekranları

SharePoint site ekranı için alt sitelerinde yönetimine yarayan diğer menüler için ise bazı ek ayarları içinde bulunduran ekrandır. Ör. Listeler için yeni görünüm ekleme, düzenleme ve ekleme formlarının düzenlenmesi vb. Tüm özellikleri düzenleyebileceğimiz ana Dashboard ekranı diyebiliriz.

Evet, kısaca ana ekranda bulunan öğeleri özetledik. Bu kısım biraz sizlere hafif gelmiş olabilir. Bundan sonrası için derinlemesine butonları ve işlevlerini tanımaya hazır mısınız?

Gelin hep beraber Ana Ekran Ribbon öğelerini beraber görelim.

Ribbon Bar – Site Tab

Şimdiye kadar görmüş olduğumuz ekranlar tam da çerez tarzında idi değil mi? Ama SharePoint Designer derin bir deniz gibidir. Detaylara girdikçe zevk alacak ve daha efektif kullanmaya başlayacağınızdan eminim. Kitabımızın genel teması olarak vakit kaybetmeyi çok sevmiyoruz ve direk olarak Ribbon Sekmesinde bulunan Site sekmesini incelemeye başlıyoruz.

SharePoint Designer ile mevcut sitemize bağlandık ve sitemizi yönetmek için ana ekrana da geldik. Tamam, da burada neler yapıyoruz. Buradaki butonlar ne manaya gelmektedir? İşte bu soruların cevapları geliyor.

Web Part Sayfası (Web Part Page)

Resimde gösterildiği gibi bir kısa erişimle Web Part Page ekranına ulaşabiliriz. Bu ekranda SharePoint için tanımlanmış şablon ekranlardan yeni bir ASPX sayfası oluşturabilirsiniz. Aşağıda görülen temel şablonları içinde barındırır.

Bu şablonları standart olarak Web Part Page menüsünden kullanabildiğimiz gibi, yeni şablonlar da yapabilir, onları da kullanabiliriz.

Web Part Page şablon oluşturma ile alakalı https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd583147(v=office.11).aspx adresinde bulunan Microsoft desteğine de başvurabilirsiniz.

SharePoint Listesi (SharePoint List)

SharePoint üzerinde mevcut listeleri veya yeni Özel (Custom) listeleri oluşturmaya yarayan butonumuzdur

Doküman Kütüphanesi (Document Library)

Access App, Alchemy App ve Form Kütüphaneleri gibi hazır doküman kütüphaneleri oluşturmak için kullanılan menü öğemizdir.

Liste İş Akışları (List Workflow)

Sharepoint List alanından oluşturduğumuz listelerimize iş akışları ekleyebildiğimiz menümüzdür. Bu menüye Site Objects alanından da erişebilir ve oluşturmuş olduğumuz iş akışlarını düzenleyebiliriz.

Yeniden Kullanılabilen İş Akışları (Reusable Workflow)

Reusable Workflow’lar isminden de anlaşılabileceği gibi daha sonra kullanılabilen iş akışlarıdır. Bu tip akışlarda daha sonrada Visio ve Visual Studio ile açılarak düzenleme yapılabilir.

Site Workflow

Tüm siteye atanan iş akışlarıdır. Örneklemek gerekirse sitenize giriş yapan kullanıcınızın adını mail atan bir iş akışını tüm siteye uygular.

Alt Site (Sub Site)

Site Collectionumuz için alt siteler oluşturabileceğimiz menüdür. Bu menüye de Site Objects sol menüsünden erişebiliriz.

Site Sil (Delete Site)

Site silme ekranı oluşturmuş olduğumuz alt siteler için etkin (Enable) durumda olur. Site koleksiyonu silme işlemini ana ekran üzerinden yapamayız.

Yeniden Adlandır (Rename)

Site Collection veya Alt Site için site başlıklarını düzenleyebileceğimiz menü öğesidir. Tıkladığımızda mevcut site üzerindeki seçili alan değerini değiştirir.

Şablonu Sıfırla (Reset to Template)

Mevcut site şablonlarını sıfırlar. Bütün sayfa değişikliklerini de sıfırlar. Yapılmış bütün kişileştirmeleri orijinal haline döndürür. Aynı zamanda bütün sayfaları ya da içinde bulunduğunuz sayfanın da orijinal hale dönmesini sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı / Gurup Ekleme (Add User / Group)

İçinde bulunduğunuz liste ya da sayfa için kullanıcı ya da gruba yetki vermenizi sağlayan menüdür. Tıklamanız halinde aşağıdaki gibi bir ekran açılarak detayları yönetmenize olanak sağlar.

Tarayıcıda Göster (Preview in Browser)

Yapmış olduğunuz sayfaları ya da sitenin tamamını mevcut tarayıcı üzerinde test etmeniz için sitenizi açan menü öğesidir. Alt seçenekler olarak ekran boyutları ya da makinanızda yüklü tarayıcıları seçebilir veya yenisini ekleyebilirsiniz.

Web Sayfası Yönetimi (Administration Web Page)

Site, Alt Site için web üzerindeki yönetim ekranını açar. Tüm yönetimlerin Designer üzerinden yapılamayacağını da burada belirtmek faydalı olacaktır. Site Solutions gibi bazı özellikleri Site yönetim ekranı üzerinden yapmanız gerekmektedir.

Şablon Olarak Kayıt Et (Save as Template)

Mevcut siteniz ya da listeniz veya sayfanız için daha sonra kullanılmak üzere şablon halinde saklamanıza yarayan menüdür.

Çöp Kutusu (Recycle Bin)

Bilgisayarlar üzerinde bildiğimiz çöp kutusunun SharePoint halidir. SharePoint silinen bütün öğe ve objeleri burada saklar siz silene kadar sistemden silmez. Bu menü vasıtası ile öğelerinizi tamamen silebilir ya da geri alabilirsiniz.

Site Seçenekleri (Site Options)

Site seçenekleri de bir nevi Web Config dosyası diyebiliriz. Sitemizin temel özelliklerini düzenleyebileceğimiz bir ekrandır.

Ribbon sekmesinde, site sekmesinde anlatılan menüler soldan sağa doğru sıralanmıştır.

Site Object and Navigation ( Site Objeler ve Navigasyon)

Navigation and Site Objects SharePoint Designer içerisinde sıkça kullanacağımız bir menüdür. Genel olarak bütün işlemlerimizi bu menü üzerinden dallanarak / zıplayarak gerçekleştireceğiz.

Bu alanlardan kısa bahsedelim. Daha sonrası da ise bu menülerin detaylarına girelim. Detaylarına girmeden önce bir alt konumuz olan Yönetim ekranını da inceleyeceğiz. Ardından Site Objects and Navigation bölümüne geri döneceğiz.

Bu menü altında aşağıda ismi verilen öğeleri tek tek inceleyeceğiz.

  • List and Libraries
  • Workflows
  • Site Pages
  • Site Assets
  • Content Types
  • Site Columns
  • External Content Types
  • Data Sources
  • Master Pages
  • Site Groups
  • Subsites
  • All Files

İsterseniz bahsettiğimiz gibi bu menü detaylarına girmeden kısaca yönetim ekranını da tanıyarak Bölüm 3 de Site Objects and Navigations konusuna geri dönelim.

Yönetim Ekranları

Yönetim ekranı, bir liste veya bir uygulamaya girdiğimiz zaman karşımıza çıkan ilk ekrandır. Burada mevcut ekran ile ilgili çeşitli ayarları yapabilir ve yetkilerini kontrol edebiliriz.

Örnek ekranda ana sitemize bağlandığımızda sitemizin özelliklerini gösteren yönetim ekranı bulunmaktadır. Burada;

Site Bilgileri (Site Information)

Siteniz hakkında genel bilgileri sizinle paylaştığı ekrandır. Web adresi, o anda diskte ne kadar yer kapladığı vb. bilgileri sizinle paylaşır. Ribbon Sekmesinde anlattığımız Yeniden Adlandır (Rename) butonu bu ekrandaki Başlık (Title) alanı değiştirmenize yarar.

Kişiselleştirme (Customization)

Kişiselleştirme menüsü sitenizin ana sayfasını düzenlemeniz için mevcut web sitenizi açar. Bu ekranı size SharePoint Designer Html editör içinde açacaktır.

Ayarlar (Settings)

Sitemizin RSS desteği, Hızlı Başlat ( Quick Lunch ) menüsünün gözüküp gözükmeyeceği ve ağaç menüsü görünümünü kullanıp kullanmayacağımız gibi 3 adet ufak site ayarına sahiptir. Bu alan da daha önceden de belirttiğimiz gibi eğer bir liste üzerinde işlem yapıyorsanız ekranlarda değişiklik olacaktır. List ve Kütüphaneler bölümde bu konuya daha detaylı gireceğiz.


List and Library Settings Ekranı

Yetkilendirme (Permissions)

Site ana ekranında tüm site için yetkilendirme yapılabilirken bir üst maddede açıkladığımız gibi diğer alt menülerde sadece kendileri için yetki tanımlaması yapılabilir.

Alt Siteler (Subsites)

Açmış olduğumuz alt siteleri buradan görebilir veya yenilerini New butonu vasıtası ile buradan oluşturabiliriz.

Gerekli alanları doldurarak ve şablon seçmek sureti ile yeni alt sitemizi oluşturabiliriz.

Saygılarımla

Merhaba, SharePoint Designer 2inci seri yazımızda ana bölümlerin ikincisi olan Site Dahsboard ekranlarına göz atıyor olacağız. Bu bölümde sırası ile ;

  1. Ana Ekran Yerleşimi
  2. Ribbon Bar – Site Tab
  3. Site Object and Navigation ( Site Objeler ve Navigasyon)
  4. Yönetim Ekranları

Konularını işliyor ve detaylandırıyor olacağız. Mümkün olduğu kadar detaylandırdığımız yazımız umarım faydalı olur.

Bölüm 2 – Site Yönetim Ekranı (Site Dashboard)

Bölüm 1’de mevcut sitelerimize bağlanma, yeni site oluşturma genel SharePoint Designer ayarları gibi menüler ile SharePoint Designer’ın bilgisayarımız üzerine nasıl kurulacağına dair bilgiler edindik. Bölüm 2 de ise bağlanmış olduğumuz sitemizin SharePoint Designer üzerindeki Dashboard’ı ile devam edeceğiz.

Demolarda Office 365 SharePoint sitesi kullanılmıştır. Sizlerin de SharePoint kurumlarında zaman kaybetmemeniz için https://products.office.com/en-us/try adresinden 1 aylık deneme sürümü ile direk uygulamalara geçebilirsiniz.

Ana Ekran Yerleşimi

Bağlantımızı tamamlamamızın ardından hemen aşağıdaki gibi bir ekrana düşerek bütün sitemizi yönetebileceğimiz bir ekran ile karşılaşıyoruz. Bu ekran şu şekilde bir yerleşime sahiptir.

Bu ekranları tanımaya başlayalım isterseniz.

1 – Ribbon Bar

Ribbon Bar SharePoint Designer da adeta elimiz ayağımız olacaktır. Eğer sağlam bir ara yüz tasarımcısı ya da SharePoint kişiselleştirme uzmanı iseniz ya da olmak istiyorsanız Ribbon Bar hakkında çok fazla bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.

Menülere göre Site Tab’ının yanında Ekleme, Tasarım vb. sekmeler açılmaktadır. Derinlemesine bütün butonların tanımına daha sonradan gireceğimizden şu anda bu alanın ne işe yaradığını bilmemiz yeterli olacaktır.

2 – Site Objeleri ve Navigasyon (Site Objects and Navigation)

Listelerimizi, İş Akışlarımızı (Work Flow) ve diğer tüm SharePoint klasörlerini yönetebileceğimiz aynı anda Master Page gibi hayati önem taşıyan görsel dosyalarımıza erişebileceğimiz yegâne SharePoint Designer menüsüdür.

Her bir menüye erişimde 4 numarada anlatacağımız yönetim ekranı şekillenerek değişmektedir.

3 – Tab Bar

Tab Bar açmış olduğumuz tüm menüler SharePoint Designer da yeni bir sekme olarak açılır. Kategori aynı ise hemen altında bulunan Breadcrumb diye tabir edilen hiyerarşik menüden takip edilir. Bir üsteki ekrana ya da bir başka ekrana geçiş için kolaylık sağlar.

4 – Yönetim Ekranları

SharePoint site ekranı için alt sitelerinde yönetimine yarayan diğer menüler için ise bazı ek ayarları içinde bulunduran ekrandır. Ör. Listeler için yeni görünüm ekleme, düzenleme ve ekleme formlarının düzenlenmesi vb. Tüm özellikleri düzenleyebileceğimiz ana Dashboard ekranı diyebiliriz.

Evet, kısaca ana ekranda bulunan öğeleri özetledik. Bu kısım biraz sizlere hafif gelmiş olabilir. Bundan sonrası için derinlemesine butonları ve işlevlerini tanımaya hazır mısınız?

Gelin hep beraber Ana Ekran Ribbon öğelerini beraber görelim.

Ribbon Bar – Site Tab

Şimdiye kadar görmüş olduğumuz ekranlar tam da çerez tarzında idi değil mi? Ama SharePoint Designer derin bir deniz gibidir. Detaylara girdikçe zevk alacak ve daha efektif kullanmaya başlayacağınızdan eminim. Kitabımızın genel teması olarak vakit kaybetmeyi çok sevmiyoruz ve direk olarak Ribbon Sekmesinde bulunan Site sekmesini incelemeye başlıyoruz.

SharePoint Designer ile mevcut sitemize bağlandık ve sitemizi yönetmek için ana ekrana da geldik. Tamam, da burada neler yapıyoruz. Buradaki butonlar ne manaya gelmektedir? İşte bu soruların cevapları geliyor.

Web Part Sayfası (Web Part Page)

Resimde gösterildiği gibi bir kısa erişimle Web Part Page ekranına ulaşabiliriz. Bu ekranda SharePoint için tanımlanmış şablon ekranlardan yeni bir ASPX sayfası oluşturabilirsiniz. Aşağıda görülen temel şablonları içinde barındırır.

Bu şablonları standart olarak Web Part Page menüsünden kullanabildiğimiz gibi, yeni şablonlar da yapabilir, onları da kullanabiliriz.

Web Part Page şablon oluşturma ile alakalı https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd583147(v=office.11).aspx adresinde bulunan Microsoft desteğine de başvurabilirsiniz.

SharePoint Listesi (SharePoint List)

SharePoint üzerinde mevcut listeleri veya yeni Özel (Custom) listeleri oluşturmaya yarayan butonumuzdur

Doküman Kütüphanesi (Document Library)

Access App, Alchemy App ve Form Kütüphaneleri gibi hazır doküman kütüphaneleri oluşturmak için kullanılan menü öğemizdir.

Liste İş Akışları (List Workflow)

Sharepoint List alanından oluşturduğumuz listelerimize iş akışları ekleyebildiğimiz menümüzdür. Bu menüye Site Objects alanından da erişebilir ve oluşturmuş olduğumuz iş akışlarını düzenleyebiliriz.

Yeniden Kullanılabilen İş Akışları (Reusable Workflow)

Reusable Workflow’lar isminden de anlaşılabileceği gibi daha sonra kullanılabilen iş akışlarıdır. Bu tip akışlarda daha sonrada Visio ve Visual Studio ile açılarak düzenleme yapılabilir.

Site Workflow

Tüm siteye atanan iş akışlarıdır. Örneklemek gerekirse sitenize giriş yapan kullanıcınızın adını mail atan bir iş akışını tüm siteye uygular.

Alt Site (Sub Site)

Site Collectionumuz için alt siteler oluşturabileceğimiz menüdür. Bu menüye de Site Objects sol menüsünden erişebiliriz.

Site Sil (Delete Site)

Site silme ekranı oluşturmuş olduğumuz alt siteler için etkin (Enable) durumda olur. Site koleksiyonu silme işlemini ana ekran üzerinden yapamayız.

Yeniden Adlandır (Rename)

Site Collection veya Alt Site için site başlıklarını düzenleyebileceğimiz menü öğesidir. Tıkladığımızda mevcut site üzerindeki seçili alan değerini değiştirir.

Şablonu Sıfırla (Reset to Template)

Mevcut site şablonlarını sıfırlar. Bütün sayfa değişikliklerini de sıfırlar. Yapılmış bütün kişileştirmeleri orijinal haline döndürür. Aynı zamanda bütün sayfaları ya da içinde bulunduğunuz sayfanın da orijinal hale dönmesini sağlayabilirsiniz.

Kullanıcı / Gurup Ekleme (Add User / Group)

İçinde bulunduğunuz liste ya da sayfa için kullanıcı ya da gruba yetki vermenizi sağlayan menüdür. Tıklamanız halinde aşağıdaki gibi bir ekran açılarak detayları yönetmenize olanak sağlar.

Tarayıcıda Göster (Preview in Browser)

Yapmış olduğunuz sayfaları ya da sitenin tamamını mevcut tarayıcı üzerinde test etmeniz için sitenizi açan menü öğesidir. Alt seçenekler olarak ekran boyutları ya da makinanızda yüklü tarayıcıları seçebilir veya yenisini ekleyebilirsiniz.

Web Sayfası Yönetimi (Administration Web Page)

Site, Alt Site için web üzerindeki yönetim ekranını açar. Tüm yönetimlerin Designer üzerinden yapılamayacağını da burada belirtmek faydalı olacaktır. Site Solutions gibi bazı özellikleri Site yönetim ekranı üzerinden yapmanız gerekmektedir.

Şablon Olarak Kayıt Et (Save as Template)

Mevcut siteniz ya da listeniz veya sayfanız için daha sonra kullanılmak üzere şablon halinde saklamanıza yarayan menüdür.

Çöp Kutusu (Recycle Bin)

Bilgisayarlar üzerinde bildiğimiz çöp kutusunun SharePoint halidir. SharePoint silinen bütün öğe ve objeleri burada saklar siz silene kadar sistemden silmez. Bu menü vasıtası ile öğelerinizi tamamen silebilir ya da geri alabilirsiniz.

Site Seçenekleri (Site Options)

Site seçenekleri de bir nevi Web Config dosyası diyebiliriz. Sitemizin temel özelliklerini düzenleyebileceğimiz bir ekrandır.

Ribbon sekmesinde, site sekmesinde anlatılan menüler soldan sağa doğru sıralanmıştır.

Site Object and Navigation ( Site Objeler ve Navigasyon)

Navigation and Site Objects SharePoint Designer içerisinde sıkça kullanacağımız bir menüdür. Genel olarak bütün işlemlerimizi bu menü üzerinden dallanarak / zıplayarak gerçekleştireceğiz.

Bu alanlardan kısa bahsedelim. Daha sonrası da ise bu menülerin detaylarına girelim. Detaylarına girmeden önce bir alt konumuz olan Yönetim ekranını da inceleyeceğiz. Ardından Site Objects and Navigation bölümüne geri döneceğiz.

Bu menü altında aşağıda ismi verilen öğeleri tek tek inceleyeceğiz.

  • List and Libraries
  • Workflows
  • Site Pages
  • Site Assets
  • Content Types
  • Site Columns
  • External Content Types
  • Data Sources
  • Master Pages
  • Site Groups
  • Subsites
  • All Files

İsterseniz bahsettiğimiz gibi bu menü detaylarına girmeden kısaca yönetim ekranını da tanıyarak Bölüm 3 de Site Objects and Navigations konusuna geri dönelim.

Yönetim Ekranları

Yönetim ekranı, bir liste veya bir uygulamaya girdiğimiz zaman karşımıza çıkan ilk ekrandır. Burada mevcut ekran ile ilgili çeşitli ayarları yapabilir ve yetkilerini kontrol edebiliriz.

Örnek ekranda ana sitemize bağlandığımızda sitemizin özelliklerini gösteren yönetim ekranı bulunmaktadır. Burada;

Site Bilgileri (Site Information)

Siteniz hakkında genel bilgileri sizinle paylaştığı ekrandır. Web adresi, o anda diskte ne kadar yer kapladığı vb. bilgileri sizinle paylaşır. Ribbon Sekmesinde anlattığımız Yeniden Adlandır (Rename) butonu bu ekrandaki Başlık (Title) alanı değiştirmenize yarar.

Kişiselleştirme (Customization)

Kişiselleştirme menüsü sitenizin ana sayfasını düzenlemeniz için mevcut web sitenizi açar. Bu ekranı size SharePoint Designer Html editör içinde açacaktır.

Ayarlar (Settings)

Sitemizin RSS desteği, Hızlı Başlat ( Quick Lunch ) menüsünün gözüküp gözükmeyeceği ve ağaç menüsü görünümünü kullanıp kullanmayacağımız gibi 3 adet ufak site ayarına sahiptir. Bu alan da daha önceden de belirttiğimiz gibi eğer bir liste üzerinde işlem yapıyorsanız ekranlarda değişiklik olacaktır. List ve Kütüphaneler bölümde bu konuya daha detaylı gireceğiz.


List and Library Settings Ekranı

Yetkilendirme (Permissions)

Site ana ekranında tüm site için yetkilendirme yapılabilirken bir üst maddede açıkladığımız gibi diğer alt menülerde sadece kendileri için yetki tanımlaması yapılabilir.

Alt Siteler (Subsites)

Açmış olduğumuz alt siteleri buradan görebilir veya yenilerini New butonu vasıtası ile buradan oluşturabiliriz.

Gerekli alanları doldurarak ve şablon seçmek sureti ile yeni alt sitemizi oluşturabiliriz.

Saygılarımla

Leave a Reply