Windows Azure Mobile Web Service (Platform Kodları) Part – 2

Merhaba Windows Azure Mobile Web servisleri ilk yazımızda servisi oluşturma ile alakalı kısa bilgiler verdim. Bu yazım da ise oluşturmuş olduğumuz web servisi üzerindeki platformları ve bu platformlara ait kod dosyalarımızı inceleyeceğiz. Servis oluşturma ile ilgili Part 1 yazımıza aşağıdaki adresten erişebilirsiniz.

Azure Portalımıza giriş yaparak sol kısımda bulunan Web Services menüsüne tıklıyoruz ve açılan ekranda web servis listesinden aktif olan ve kodlama yapmak istediğimiz servisi isminin üzerine tıklayarak açıyoruz.

Seçimimizi yaptıktan sonra karşımıza gelen ekranda artık servisimiz ile alakalı tüm detayları görebilmekteyiz. İsterseniz ufaktan bu ekranı biraz tanıyalım daha sonra makalemizin içeriği olan kod kısmına göz atalım. Bir sonraki makalemizde de servisi yönetim ile alakalı detay bilgilere geçelim.

Yukarıda seçim yapıldıktan sonra servisimizin ana ekranı gözükmektedir. Bu ekrandaki numaralandırmaya göre ;

  1. Servisimizi yönetmemiz için ana menümüz
  2. Mobil cihaz seçim menümüz
  3. Seçtiğimiz cihaza göre kod oluşturabileceğimiz linkler. Cihaz seçimi değişince bu linklerde otomatik olarak değişmektedir.

Biz servisimizi oluştururken backend olarak .net seçtiğimiz ve Windows mobile development tool’ların makinamızda yüklü olduğundan Windows uygulaması üzerinden devam edeceğiz. Fakat burada Android, ios gibi diğer cihazlar içinde geliştirme seçeneklerimiz mevcut.

Platform kısmından Windows’u seçiyoruz, Create a new Windows or Windows phone app seçeneğine tıkladığımızda açılan ekrandan, Get the tools adımını atlayarak direk olarak ikinci adımda bulunan kaynak kodları indirme adımına geçiyoruz. Birinci adımı atlama nedenimiz makinamızda az önce bahsettiğimiz gibi Visual Studio yüklü durumda.

İndirdiğimiz kodları mevcut bir dizine açıyoruz. Azure bize aşağıdaki şekilde bir dosya yapısı ile kodlarımızı sağlamaktadır.

Evet artık kodlarımızın içine bakmaya geldi. SLN dosyamızı çift tıklayarak açıyoruz. Birazda kodlarımızın içine bir göz atalım. Azure Web servis tarafından sağlanan şablon proje nasıl diye.

Bu aşamada SLN doyasını açmaya kalktığınızda biz Windows mobile uygulaması seçtiğimizden bize Windows mobile developer account ile alakalı bir soru soracaktır visual studio. Bu kısım için OK diyerek mevcut msn, Hotmail adreslerinizden biri ile login olarak otomatik olarak 1 aylık geliştirme lisansınızı alabilirsiniz.

Paketi açtık ve projemizi visual studio vasıtası ile açtık. Direk olarak solution Explorer penceresine giderek projemizde gelen dosyalara bir göz atalım.3 adet interface ve 1 adet service olmak üzere Azure tarafından sağlananşablon dosya açılıyor.

1 – Windows 8.1 uygulaması

2 – Windows Phone Uygulaması

3 – Shared ** Data modellerimiz

4 – Service uygulaması

Paketin içeriğinden çıkan projeler.

Herhangi bir kod düzenlemesi yapmadan Windows uygulamamız startup projesi iken projemize start komutunu veriyoruz.

Kısa bir build süreci ardından uygulamamızın düzgün bir şekilde çalıştığını görüyoruz.

Projemizin start up projesini Windows mobile yaparak devam edelim ve birde mobil emülatör de düzgün çalışıp çalışmadığını test edelim.

İlk çalıştırma aşamasında emülatör start durumda olmadığından Windows mobile işletim sistemi çalışmak için biraz zamana ihtiyaç duymaktadır.

Sistem açıldıktan sonra uygulamanız emülatöre yüklenmeye başlayacaktır, yükleme tamamlandıktan sonra uygulamanız açılacaktır.

Buraya kadar standart olarak bize azure tarafından sağlanan şablonları gördük ve gelen şablonların testini gerçekleştirdik.

Bu adımdan sonra kodlarımız içerisinde datamodel de değişiklikler yaparak bunun uygulamalarımız üzerinde nasıl değişim gösterdiğini ve azure üzerinde oluşturmuş olduğumuz database kısmında nasıl güncellendiği konusunda bilgiler ile devam edeceğiz.

Faydalı olması dileği ile.

Leave a Reply