Windows Azure üzerinde SharePoint Online Provider Host Uygulama Oluşturma

Merhaba, Windows Azure Web sitesi oluşturma özellikleri ile beraber SharePoint Online uygulamalarımızı Windows Azure üzerinde artık host edebiliyoruz. Bu konuda normal hosting firmanıza build etme haricinde Windows Azure üzerine nasıl SharePoint Online uygulaması oluşturulacağını göreceğiz.

Gereksinimlerimiz

  1. Office 365 SharePoint Online
  2. Microsoft Visual Studio
  3. Windows Azure Üyeliği

Gereksinimlerimizin temini ardından Visual Studio yardımı ile yeni bir SharePoint App oluşturuyoruz.

Ok butonu ile devam ediyoruz ve bu sefer karşımıza SharePoint Online için hangi tipte bir uygulama oluşturacağımızı soran bir pencere açılacak

Mevcut açılan pencere üzerinde Office 365 SharePoint Online adresimize girerek Provider-hosted seçeneğini işaretleyerek Next butonuna basıyoruzç

Karşımıza gelen pencere, uygulamamızın ASP.Net Web form mu yoksa Asp.Net MVC uygulamasımı olacağını seçmemize yarayan ekrandır. MVC olarak seçip devam ediyoruz. ( Bu kısımda eğer siz klasik web form yazmakta daha iyi iseniz yanı aranız MVC ile limoni ise diğer seçeneği de elbet seçebilirsiniz.)

Hemen Next butonuna basmamızın ardından artık uygulamamızın SharePoint tarafından nasıl yetkilendirileceği ile alakalı. Eğer on-prem bir SharePoint kullanıyorsanız sertifikanızı tanıtabilirsiniz. Biz ilk seçenek olan Windows Azure Access control Service seçeneğiniz seçiyoruz.

Bu seçeneği seçer seçmez önceden vermiş olduğumuz SharePoint Online adresimize bağlı hesap ile login olabilmemiz için Connect to SharePoint penceresi açılacaktır. Gerekli bilgileri doldurarak Sign in diyoruz.

Eğer şansımız da yaver giderse artık projemizin oluşmuş halini Visual Studio programımızda görüyor olacağız.

Yukarıdaki ekranda klasik MVC dosya yapısı haricinde AzureApp isminde SharePoint Connection dosyalarının bulunduğu bir settings dosyası daha göreceksiniz. Bu dosyalar sizin SharePoint Online Site Contents alanında bulunan uygulamanızın resim ve config ayarlarını tutar.

Herhangi bir kod yada tasarım değiştirmeden salt oluşturulan projeyi azure üzerine publish edelim.

Proje üzerine sağ tık ile açılan menüden Publish seçeneğini işaretliyoruz. Web Publish ekranı açılacaktır. Normalde bu aşamada Custom diyerek masa üstümüze yada herhangi bir yerel diskete de yayınlama yapabiliriz ama biz Microsoft Azure üzerinde yayınlama yağacağımızdan Microsoft Azure Websites seçeneğini seçerek Next ile ilerliyoruz.

Next butonuna bastığımızda mevcut Microsoft Azure aboneliğimizi tanıtmamızı istemektedir. Sign in diyerek login ekranını açıyoruz.

Hemen alttaki iki resimde açılan pencere ve sırası ile email adresi doğrulaması ardından microsoft hesabımızla Azure sistemine login oluyoruz.

Hemen ardından login işlemi tamamlanacak ve Azure üzerinde mevcut web sitelerimiz var ise onların listelendiği bir Dropdown ile karşılacağız. Eğer sistemde herhangi bir tane web sitesi mevcut değil ise new butonuna basarak yenisini oluşturuyoruz.

Aslında burdan sonrası bilgiğiniz klasik azure üzerinde web sitesi oluşturma adımları ile bire bir aynı bir isim secip doğrulandığında create diyoruz.

Web sitesi oluşturulduktan sonra yayınlama alanına otomatik olarak yönlendiriliyoruz. Ayarlar ile oynamadan Next diyerek devam ediyoruz.

İki next ardından karşımıza değişikliklerin ön izlemesini görebileceğimiz bir ekran gelmekte bu ekrande eğer start preview butonuna basarsanız değişen dosyaların isimlerini boyutlarını ve hangi tarihte değiştiklerini görebilirsiniz. Publish diyerek yayınlama işlemini tamamlıyoruz.

Kısabir yayınlama süreci ardından output ekranında gönredilen dosyaları görebiliriz. Bütün dosyalar gönderildikten sonra Success mesajını bekliyoruz.

Yayınlama işlemini Output ekranından takip edebileceğimiz gibi Visual Studio Update 3 ile beraber gelen Web Publish Activity ekranından da yayınlama işlemi görsel olarak takip edilebilir yada sonlandırılabilir.

Evet artık yayınlama işlemimiz bitti. Visual Studio Debug yaparak ( RUN ) projemizi çalıştırıyoruz. Projemiz çalışır çalışmaz bizi Office 365 login ekranına gönderiyor. Bilgileri eksiksiz doldurarak Sign in oluyoruz.

Hemen ardından otomatik olarak yazmış olduğumuz uygulamaya yetki verilecek ekrana yönlendiriliyoruz. Bu kısımda uygulamamızın SharePoint online için güvenilir bir uygulama olduğunu belirterek devam ediyoruz.

Bundan sonrası tamamen zaman alacak 1 yada 2 dakika kadar. Working on it… bitmesini bekledikten sonra MVC uygulamamız ekranda. Azure üzerine publish ettiğimiz uygulamamız localden test ettiğimizde Office 365 kullanıcı detaylarının ekrana geldiğini göreceğiz.

Bu yazımızda kısaca Microsoft Azure üzerine SharePoint Online Provider Hosted uygulama yayınlama konusuna değinmeye çalıştım. Faydalı olması dileği ile.

Leave a Reply