Merhaba,
Microsoft Power BI üzerinde Dashboard’larımızı https://app.powerbi.com üzerinden oluşturmamız gerekmektedir. Power BI web arayüzüne girebilmemiz için Personel veya Kurumsal olarak lisanslama hizmetini almış olmamız gerekmektedir.
Dashboard oluşturmak üzere siteye girdiğimizde eğer sol navgasyon penceresini göremez iseniz bir kere Power BI logosu üzerine tıklamanız yeterli olacaktır.
Bu menüye neden gereksinim duymaktayız; bu menü üzerinde kısa yollarımız ve birden fazla Dashboard oluşturabilmemiz için aksiyon butonları yer aldığından öncelikli olarak bu menünün görünür olmasını sağlamamız gerekmektedir.
Hepberaber buradaki menüyü biraz inceleyerek daha sonrasında dashboard oluşturma işlemine geçelim isterseniz.
Yukarıdaki resimde görünen menüleri sırası ile tanıyallım,
1 – Favoriler : Favori olarak işaretlediğimiz raporlarımız yada dashboardlarımızın listelendiği menü öğesidir.
2 – Show All Content :
Power BI aynı kurum içerisinde birden fazla kullanıcı tarafından düzenlenebildiği gibi görüntülenebilirde. Power BI Desktop, Power BI Web arayüzünde yayınlamak üzere raporlar oluşturduğumuz bir yazılımdır. Show All cotent menüsü de tam burda aslında imdadımıza yetişmektedir.
Menüye bastığımız anda bize ekstra br menü açılarak aslen iki adet seçnek olmakla beraber tümünü göster seçeneği ile beraber 3 adet opsiyon gösterilmektedir.
Bu opsiyonlar My Content sadece sizin tarafınızdan oluşturulan içerik ve raporları göstermektedir. Shared With Me opsiyonu ise kurumunuzda PowerBI kullanan diğer analisist ve personeller tarafından oluşturulan ve sizinle paylaşıma açılmış olaran içerikleri görmenize izin verecektir.
Reports menüsü daha önceden oluşturmuş olduğumuz raporların listelendiği menüdür aynı şekilde Dataset menüsü her türlü verimizin sorgulanmış, düzenlenmiş şekillerinin Power BI içerisinde alınmış ve kullanıma hazır olan şeklidir. Datasetler düzenlenmemiş salt veri şeklinde de saklanabimektedir.
Buraya kadar Power BI web arayüzünün bize sağlamış olduğu ana menüleri tanıdıktan sonra Power BI ile beraber Dashboard oluşturma işlemlerine geçebiliriz.
Yeni bir dashboard elemek için menü üzerinde bulunan artı ( + ) işaretine tıklamamız ve hemen altında açılan kutucuğa da ismini yazmanız yeterlidir.
Dashbordunuz oluşur oluşmaz ana stage dediğimiz çalışmalarınızın listelendiği ekrana ulaşırsınız bu ekranda ise bazı kısa yollar ve içerik ekleyebilmek için araçlar bulunmaktadır. Bunlarada kısa bir göz atmamız faydalı olacaktır.
Add Title
Add Title ekranı dashboard ekranımıza web content, image ,text box ve video eklememiz için gerekli alt yapının Power BI web arayüzünden yapılmasını / eklenmesini sağlayan yardımcı butondur. Genel olarak görünümü aşağıdaki şekildedir. Unutmayalım bulut tabanlı sistemler devamlı gelişmekte olduğundan temel manada ekran yerleşimleri aynı kalabilir ama içeriklerinde iyyileştirme yada eksiltmelere gidilebilir. Şu andaki mevcut ekranımız aşağıdaki gibidir.
Title ekleme içeriklerine bir sonraki yazımızda devam edeceğimizden sadece gerekli olan içeriğin bu menüden eklenebileceği ile diğer butonlarıda tanımaya devam edelim.
Favori
Daha hızlı erişebilmek adına oluşturmuş olduğunuz ana ekranlarınızı favori olarak işaretleyebilirsiniz.
Share / Paylaşım
Bir çoğumuzun Office 365 üzerinden de aşina olacağı bir paylaşım modülünün benzeri Power BI Web arayüzünde de bulunmaktadır.
Bu ekran üzerinden istedğiniz e-posta adresine erişim verebildiğiniz gibi access sekmesinden de bu ana ekranı ( dashboard) direk link ile de paylaşabilirsiniz. Ayrıca paylaştığınız ana ekranı paylaştığınız kişiye mail olarak da bilgilendiren bir yapı söz konusudur.
Duplicate dashboard
Tek tıkla mevcut ayarlarını yapmış olduğunuz ana ekranınızın bir kopyasını oluşturmaya yarayan şiddetle tavsiye edilen bir araçtır. Kullanım amacı olarak ister şablon alma olarak kullanabilirsiniz isterseniz de değişiklik yapmadan önce son şeklini ikinci kopya olarak saklayabilmeniz için kullanabileceğiniz faydalı bir menüdür.
Ayrıca üst sağ menü altında ;
- Print Dashboard
- Refresh Dashboard Tiles
- Set as Featured Dashboard seçenekleri ile de kolay erişilebilirlik ve yenileme işlemlerini hızlıca yapabileceğimiz 3 adet menü daha bulunmaktadır.
Genel olarak Power BI Web arayüzünde dashboard oluşturma ve üzerinde yapabileceğimiz yönetimsel işlemler ile menü araçlarını kısaca sizlere aktarmaya çalıştım. Daha sonraki yazılarımızda bir önceki yazılarımızda anlattığımız veri desenleri ve Adventure Works verileri ile basit raporlar hazırlamaya ve Power BI işlemlerine ufak ufak derinlemesine girmeye devam edeceğiz.
Faydalı olması dileği ile.