Visual Studio Code 2013

Merhaba bu günlerde bilindiği üzere Microsoft hem Geliştirici tarafında hemde sunucu tabanlı sistemler tarafında büyük yenilikler ile piyasada adını son derece hat safhada duyurmaktadır. Bu yazımızda yeni yazılımlarından daha doğrusu geliştirici araçlarından biri olan Visual Studio Code’u inceleyeceğiz.

Visual Studio Code temel olarak OSX ( Apple ) ve Linux kullanan geliştiriciler içinde kullanabilecekleri bir platform sunmak amacı ile ortaya çıkmış henuz basit ama ileride daha da gelişecek olan faydalı bir tool.

Visual Studio Code’un desteklediği bazı özelliklerden bahsetmek gerekirse , herzamanki gibi alışık olduğumız intelli sense kod tamamlama özelliğini içinde barındımaktadır. Kod ön izlemesi, Type Script ve tam Javascript desteği ile c# ve ASP.NET 5 geliştirmeleri ile web teknolojistleri için hariha bir araç olmaktadır.

Bu önceden bildiğimiz Expression Web araçlarına oranla Node.js, Html,css,less,Sass veya Json gibi bütün platform dosyalarını destekleyebilmektedir. Ayrıca harika bir GIT entegrasyonu bulunan Visual Studio Kod biraz öncede belirttiğimiz gibi geliştiriciler için biçilmiş kaftan bir kod düzenelmee aracıdır.

Visual Studio Code Yükleme

Yükleme aşamaları oldukça basittir. OSX ve Linux da ister komut satırından, isterseniz de http:/code.visualstudio.com dan indirmek sureti ile hızlıca kurulum yapabilmektesiniz. Ayrıca bir çok ekstra tool ile beraber de geliştime seçeneklerini zenginleştirmektedir. Bunlardan bazılarını yazmak gerekirse ;

Basit Ekran

Visual Studio Code, Editor, Side Bar, Status Bar ve Viewbardan oluşan gayet basit ve şık bir arayüze sahiptir. Zaten bu arayüzlere geliştiriciler aşina olduklarından sanki hali hazırda kullandıkları editörlere benzemektedir.

VSCode Layout

VSCode’un bir özelliği de bu ekran yerleşiminin her açtığınızda korunmasıdır. Siz VSCode’u kapatsanız dahi klasör ve düzenleriniz ile açık olan dosyalarınızın tamamı korunur.

Side by Side Editing

Side by Side editing

Side by Side Editing ile yan yana aynı anda 3 adet dosyayı düzenleyebilirsiniz. Bir editörünüz mevcut hali hazırda açık ise komut menüsünden yan tarafa bir ediitörü açabilir yada kısa yolları kullanabilirsiniz.

Save & Auto Save , Arama

VSCOde artık otomatik kaydetme özelliğini de desteklemektedir. Zaten mevcutta bulunan CTRL + S işlemini manuel olarak yapıyorduk eğer Auto Save özelliğini aktif ederseniz daha kolay bir şekilde dosyalarınızdan herhangi bir vedi yada kod kaybetmeden çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Ayrıca otomatik kayıt etme özelliğini ya File menüsünden yada CTRL+ Shit + P kısa yolu ile de açıp ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Arama özelliğinden biraz bahsetmek gerekirse, son zamanlarda Visual Studio da da çok önemli şekilde performans arttırımları oldu ve bu yapının aynısı hemen hemen VSCode programına da taşınmış durumda. Hızlı bir şekilde arama yapıp dosyalarımızı listeleyebilmekteyiz.

A simple text search across files

Arama ekranında yeni özellik olarak RegEX aramasına da destek gelmiştir.

Command Palette

Klavye üzerinde Ctrl+ shift + p tuşu ile erişebileceğiniz komut ekranı da yeni gelen özelliklerden en önemlilerinden bu özellik sayesinde klavye kısa yolları da dahil olmak üzere VSCode’un tüm işlevsilliğine erişebilirsiniz.

Diller

Visual studio Code, aşağıdaki dilleri ve bu dillerin yazım kurallarını desteklemektedir. Ayrıca bu dillere ait intelli sense özellikleride aktif edilmiştir. Aşağıdaki tabloya bakarak kullanmış olduğunuz dil ve ayarlarını görebilirsiniz

Yukarıda bazı özelliklerinden bahsettiğimiz Visual Studio Code devamlu suret ile geliştirilmekte ve hızlı bir editör arayan yazılım ve web geliştiricilerine tüm platformlarda hitap etmektedir. Daha fazla detaylı bilgi için lütfen https://code.visualstudio.com/ adresini ziyaret ediniz.

Leave a Reply