SharePoint 2013 Office 365 Yeni Görünüm Oluşturma ve Detayları

Merhaba, SharePoint yararlı yazılarımıza ve örnek uygulamalarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda SharePoint / Office 365 üzerinde listelerimize yeni görünümler eklemeyi ve bu görünümlerde ufak kişiselleştirme ayarlarının nasıl yapılacağı hakkında Pratik ama kullanışlı detaylar vermeye çalışacağım.

Öncelikli olarak Settings > Site Contents menüsünü kullanarak uygulama havuzumuza geliyoruz. Burada mevcut listelerden birine giderek settings kısmına geçiyoruz. Eğer daha düşük seviyede liste oluşturmak hakkında bilgi edinmek isterseniz SharePoint 2013 / Office 365 Custom List Oluşturma (tr-TR) Yazımıza göz atabilirsiniz.

Mevcut listemizde ayarlar kısmına geldikten sonra ekranı biraz aşağıya kaydırarak Views grubu altında bulunan Create View Linkine tıklıyoruz.

Create View linkine tıkladığımızda karşımıza View Type ekranı gelmektedir. Bu ekranda bize netür bir görünüm oluşturmak istediğimiz ile alakalı bazı seçenekler sunulmaktadır. Bunları gelin beraber inceleyelim.

Standart View

Bu tür SharePoint / Office 365 içersinde kullanılan genel görünüm tipidir. Oluşturmuş olduğumuz listeler bu tip üzerinden siz kişiselleştirene kadar sabit olarak yayınlanır.

Calendar View

Aylık , Haftalık yada günlük olarak bir takvim görünümü üzerinden kullanıcılara sunulur. Takvim görünümlerinde en azından bir başlangıç tarihi olmalıdır. Standart olarak gelen Created kolonu bu konuda işinizi görecektir.

DataSheet View

Toplu düzenleme ve ekleme işlemleriniz için Excel tarzında kullanabileceğiniz bir görünüm türüdür.

Gantt View

Task listinizede takımınıza atanmış görevlerin tek bir sayfa üzerinde Gantt grafik tipinde gösterildiği bir görünümdür. Kullanım alanları teslim zamanı gelen projeler , Satınalma işlemleri vb.

Custom View in SharePoint Designer

Bu seçenek vasıtası ile linke tıkladığınızda bilgisayarınızda yüklü ise SharePoint designer açılarak gelişmiş mod da düzenlemenize olanak sağlanır. Tamamen özel kişisel görünümler tasarlamak içindir.

Kısa açıklamalarımızdan sonra standart view kullanımı yapacağımızdan Standart View linkine tıklayarak görünüm ekleme ekranını açıyoruz.

Linke tıkladığımız da karşımıza görünümü kişiselleştirebileceğimiz bir takım seçenekler gelmektedir. Bunlardan ilk olarak görünüm ismi ve bu liste için standart görünüm mü olacağını seçtiğimiz alanlardır. ( Kırmızı) Buraya mutlak bir görünüm adı girmeli ve mümkünse türkçe karakter kullanmamalıyız.


İkinci olarak ise bu görünümün herkese açık bir görünüm mü yoksa sadece bireysel olarak gözlenebilecek olan bir görünüm mü olup olmadığını seçebileceğimiz opsiyonlar gelmektedir ( Mavi).

Yukarıdaki özellikleri ayarladıktan sonra ekranı birazdaha aşağıya kaydırarak Sort grubu kısmına geliyoruz. Burada birincil ve ikincil olmak üzere seçitiğimiz kolonlara göre , Asc veya Desc olmak üzere sıralama yapabilmekteyiz.

Evet Sorting ve Permission ayarlarından sonra Style gruplamasına geliyoruz. Bu kısımda birden fazla seçenek sunulmakta bize. Bunlardan Default olan her zaman alışık olduğumuz görünümdür. Bu konuda sytle kısmını sizinde tecrübe etmeniz adına tektek anlatmak yerine görünümleri deneyerek test etmeniz hangi görünümün nasıl sitilize edildiğini kavramanız açısından daha sağlıklı olacaktır.

Ve en son olarak Item Limit. Item Limit eğer ana sayfa görünümü yapıyorsanız 10 yada 5 öğe görünmesini isteyebilirsiniz. Bunu sağlamak adına SharePoint görünümleri oluşturulurken gruplanmış bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. İsteğiniz doğrultusunda ister sayı bazında , ister tün öğeleri istersenizde toplam öğe arasından istediğiniz miktarı görünümünüzde gösterebilirsiniz.

Kısaca SharePoint / Office 365 üzerin de görünüm oluşturmayı ve bu görünümü oluştururken en çok kullanacağımız ayarlardan bahsetmeye çalıştık. Daha detaylı ekranlar SharePoint Designer üzerinden tasarlanabildiği gibi , temel olarak ihtiyaçlarınızı daha detay özelleştirmeden de bu görünümler üzerinden de çözebilirsiniz.

Saygılarımla

Leave a Reply