Microsoft Power BI Dosyadan Raporlama

Merhaba, Power BI serimizin bu bölümünde temel data okuma işlemleri olarak Excel dosyalarını kullanacağız. Kullanıma geçmeden önce bir kaç hatırlatma ve bilgilendirme yaparak Power BI üzerinde veri ekleme ( Data Connection yada Get Data ) işlemlerinin nasıl yapıldığı hakkında kısa bir giriş yapalım .

Power BI Veri Tipleri

Power BI veri tipleri olarak 100’ün üzerinde dosya, site , veri ambarı vb. türleri desteklediği gibi web siteleri üzerinden de veri okuması yaparak şekillendirme ve analiz etme yeteneğine sahiptir.

Veri ekleme işlemi ribbon barda bulunan Get Data butonuna basılarak başlatılabilir. İlk açılan ekranda sizin en çok kullandığınız veri tipleri listeleniyor olacaktır.

Butona tek başına basmanız halinde aşağıdaki ekran görüntüsü ile karşılaşıp, içlerinden birini seçmek sureti ile analiz işlemlerine başlayabilirsiniz.

Excel Dosyası Ekleme

Daha önceki yazılarımızda örnek excel dosyalarından bahsetmiştik ve bunların indirme adreslerini paylaşmıştık. O yazımızı okuyamayan arkadaşlar için bu yazımızda tekrar indirme adreslerini paylaşmamız faydalı olacaktır.

https://powerbi.microsoft.com/en-us/documentation/powerbi-sample-downloads/ adresin de bulunan örnek very dosyalarını indirerek sizlerde excel üzerinden raporlama yapmaya başlamaya hazır hale gelebilirsiniz.

Aynı zamanda isterseniz https://community.tableau.com/servlet/JiveServlet/downloadBody/1236-102-1-1149/Sample%20-%20Superstore%20Sales%20(Excel).xls adresinde bulunna excel dosyasını da kullanabilirsiniz.

Veri dosyası ekleme işlemi birince bölümde anlattığımız gibi Get Data butonuna basarak Excel very tipini seçmemiz halinde aktif olacaktır ve aşağıdaki gibi bir excel ile karşılaşıyor olacağız.

Yaklaşık 2.9 mb bir excel dosyasını indirmemizin ardından Power BI programımızda az önce bahsetmiş olduğumuz adımları uygulayarak excel dosyamızı ekliyoruz.

Dosyayı açarken aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşırsanız , cancel butonu ile ekleme işlemini iptal edin. İndirdiğiniz dosyayı excel programı ile açarak içindeki tüm veriyi yeni bir excel dokümanına taşıyın ve kaydedin. Aktarma adımına tekrar yeni kaydettiğiniz dosyadan devam edebilirsiniz.

Arada çıkan bu ufak pürüzüde soğuk kanlılıkla hallediğimize göre eklediğimiz dosyanın içindeki sayfaların seçimine devam edebiliriz.

Ekleme işlemi sonrası yukarıdaki ekran açılacak ve biz mevcut aktarmak istediğimiz sayfayı seçtiğimiz takdirde sağ kısmında önizlemeli verilerimizi görebiliriz.

Hemen bu ekranda iki adet buton gözümüze çarpıyor. Biri Load ki bu sarı olan diğeri ise edit. Şimdi bunlar arasında zaten isimsel olarak herkes farkı anlıyor ama neden iki butonu buraya koyumuşlar sorusunu soruyoruz kendimize. Edit butonunu şu anda kafamızı silebiliriz, fakat tamamen değil. Daha sonraki yazılarımızda Query Editing başlığı altında derinlemesine bir inceleme yapacağız. Şu anda direk olarak Load butonu ile içeriye aktarmak istediğimiz Excel dosyasını dataset olarak ekliyoruz.

Kısa bir bekleme ardından Power BI desktop ekranının sağ kısmına Fields bölmüne excel içerisinde bulunan sütünların geldiğini görebilirsiniz.

Yazımızda kısaca Microsoft Power BI üzerinde Excel dosyası ekleyerek dataset oluşturma ve kısada olsa veri tipleri hakkında bilgi aktarmaya çalıştım. Bundan sonraki yazılarımızda Query Edit ve Dashboardlar üzerinde grafikler yapmaya başlayacağız.

Faydalı olması dileği ile.

Leave a Reply