Fakir Ama Gururlu Linux, Zengin Çocuğu Windows

https://gezegen.linux.org.tr/ den sayın Uğurcan Ergün ‘e bu yazısı için gerçekten çok teşekkür etmek gerekli hem eğlenceli hemde gerçekleri bize tam olağını ile anlatmayı başarabilen bir yazı olmuş. Kendi adıma hala bir windows kullanıcsıyım.Çoğu zamanlar yuklu olan Linuxuma ve macOs sistemime geçişler yapmaktayım windows illetinden daraldığım anlarda.

Başarılı çalışmalar ve yazılar her zaman takdir edilmelidir. Tekrar teşekkürler Uğurcan Ergün.

* Yazı 23 kasım 2010 da yayınlanmış ben bir kaç gün geç olsada okuma şerefine nail oldum . İyi eğlenceler…

Linux, Windows’u döver mi ?

Sayın Ali Erkan İMREK hazırladığı Linux İlk Sorulan Sorular belgesinde rastladığım belge gerçekten çok hoşuma gitti hatta hislerime tercüman olduğunu bile söyleyebilirim.Lafı çok uzatmadan sizi yazıyla baş başa bırakayım

Evet belgenin sonuna geldik, bu kadar sıkıcı konudan sonra bende biraz eğlenmek istiyorum.
Aslına bakarsanız Linux ile Windows sanılanın aksine çok iyi anlaşırlar, mesela bir ağda birbirleri ile çok güzel dosya paylaşımı yaparlar, bazen bir Linux Windows’a sunuculuk yapar bazen Windows bir Linux’a. Linux ve Windows benzetme yazılımları sayesinde birbirlerini kendi sistemlerinde ağırlayabildikleri gibi aynı bilgisayarda yan yana kardeşçe yaşayıp giderler ve birbirlerinin dosya sistemlerini okuyup yazarak her türlü sırlarını paylaşırlar.

Bunun yanında sevimli penguen, yardımsever, orta halli, paylaşımcı ve büyük bir ailede büyümüştür. Mahallede UNIX, BSD, MacOsX, Solaris gibi arkadaşları ile de en az Windows kadar belki daha iyi anlaşır ve herkes tarafından sevilir. Linux mahalledeki herkesin yardımıyla sıcak ve eğlenceli bir ortamda kendini geliştirmektedir. Oysa Windows zengin bir ailenin tek çocuğu olarak büyük bir malikanede
yalnızlık içinde ve şımartılarak yetiştirilmiştir.

Windows’un babası mahallede pek sevilmeyen birisidir ve Windows’a istediği her donanımın sürücü yazılımını satın alarak onu mutlu edebileceğini düşünmüştür. Windows, babasının her şeyi önüne hazır olarak sunmasından dolayı kendisini geliştirememiş ancak her istediği alındığı için de dışarıdan bakınca hiçbir eksiği yokmuş gibi görünmektedir. Bu durum ister istemez Windows’un psikolojisini olumsuz etkilemiştir. Mahalledeki arkadaşları ile iletişimi hiçbir zaman Linux’un ilişkileri gibi sıcak ve samimi olmamıştır ve mahallede çoğunlukla tek başına oynamıştır. Üstelik babası Windows için özel yaptırdığı DirectX adlı özel oyun bahçesine diğer arkadaşlarını almasına hiç izin vermez ve Windows’u hep tek başına oynamaya mecbur bırakır.

Bu soğuk ve yalnız yetiştirilme ortamına onun mükemmel olduğuna inanan babasının sürekli öve öve göklere çıkarması da eklenince, zaman içinde Windows’da kişilik ve davranış bozuklukları ortaya çıkmıştır. (Örneğin Windows, bazen hiçbir neden yokken kendisini bir odaya kapatarak kapıya mavi bir perde asar ve onu oradan çıkartmanız için tüm oyuncaklarını ve elbiselerini çöpe atıp hepsini yeniden almanızı ister)
İşin en üzücü tarafı ise babasının onu hep en pırıltılı ve şık elbiselerle, en pahalı oyuncaklarla donatırken sağlığını hep ihmal etmesidir. Bu nedenle Windows’un bağışıklık sistemi gelişmemiştir ve çok sık hasta olur. En küçük rahatsızlıklar bile onu yoğun bakıma muhtaç bırakır.

Buna çok üzülen Linux ise ona verdiği eşyaları hep dezenfekte etmeye özen gösterir ve söz dinlemeyen inatçı babasını bu konuda sürekli yönlendirmeye çalışır. Gördüğünüz gibi gerçekte Windows özünde çok kötü bir program değildir ancak babasının olumsuz tavırları yüzünden her anlamda pek sağlıklı yetişmediği de ortadadır. Windows’un babasını tanıyanlar Windows’un bu durumundan dolayı haklı olarak babasını suçlarlar ve Windows’a mümkün olduğunca hoşgörülü davranmaya çalışırlar.

Ancak genelde mahalleye yeni taşınanlardan Linux’u sevenler bu gerçekleri bilmedikleri için Windows’a pek hoşgörüyle yaklaşmayarak kötü ve geçimsiz yönlerinden dolayı babasını değil haksız olarak Windows’u suçlarlar. Evet soruya dönersek, anladığınız üzere burada kimsenin kimseyi döveceği yok, muhtemelen siz de mahalleye benim gibi yeni taşındınız. Size tavsiyem Windows ve Linux konusundaki “kim kimi döver” gibi bitip tükenmeyecek gereksiz polemiklere pek kulak asmamanız ve gerçekleri iyi görmenizdir, her iki sistem de mükemmel değil.

Sonuçta Windows’la maziye dayanan bir arkadaşlığınız olabilir ama geleceği parlak ve yakın zamanda önemli yerlere gelecek birisiyle de iyi ilişkileriniz olması fena olmaz değil mi?

Leave a Reply